E TIMPUL SĂ DESCOPERI

MUNȚII DIN ȚARA DORNELOR

UITĂ DE GRIJI

Vatra Dornei este înconjurată de munți împăduriți precum Munții Giumalău, Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Rodna, Munții Suhard și Munții Obcina Mestecăniș. În această zona regăsim peste 600 de km de trasee montane, special amenajate, atât pentru turiștii amatori, cât și pentru cei experimentați. Practic, există 45 de trasee în munți, iar parcurgerea lor ne permite să admirăm frumusețea naturii și să ne bucurăm de peisaje spectaculoase.

Trasee Montane Organizate

Vatra Dornei este punctul de plecare a patru importante trasee turistice montane: Suhard, Giumalău-Rarău, Kalimani (Călimani) și Bistriței. Bazinul Dornelor dispune de o rețea de trasee montane la dispoziția vizitatorilor pe aproximativ 350 de kilometri. Aceste trasee sunt întreținute și patrulate în mod regulat de membrii formației Salvamont Vatra Dornei. Dificultatea traseului este diferită, iar fiecare munte are specificul său. În medie, puteți alege și rute cu o durată totală de 6 ore. Pentru mai multe informatii, cel mai bine este sa te uiti in prealabil la sediul Salvamont Vatra Dornei din str. Garii - Casa de Cultura Platon Pardau sau sa suni la 0744332378 sau EXPEDIEREA NATIONALA SALVAMONT 0725826668

Masivul Rarău

Traseul Muntele Rarău este o alegere perfectă pentru iubitorii de drumeții și peisaje spectaculoase. Acest munte, situat în Carpații Orientali, oferă o varietate de trasee, potrivite atât pentru începători, cât și pentru cei mai experimentați. Unul dintre cele mai populare trasee începe de la cabana Rarău, de unde se poate urca pe vârful cu același nume. Pe parcursul ascensiunii, veți fi impresionați de frumusețea peisajelor montane, cu păduri dese, stânci impunătoare și izvoare cristaline. Vârful Muntele Rarău oferă o panoramă spectaculoasă asupra Munților Bistrița și a întregii regiuni înconjurătoare

MUNȚII GIUMALĂU

Munții Giumalău reprezintă partea de vest a masivului Rarău-Giumalău, o grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Ca aspect al reliefului, deosebirile dintre Munții Giumalău și Munții Rarău sunt evidente, ele decurgând în primul rând din alcătuirea lor geologică. Astfel Giumalăul este un munte cu mult mai bătrân decât Rarăul, fratele său mai mic.

a house with a thatched roof on a hill
a house with a thatched roof on a hill

PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI

Cel mai extins masiv vulcanic din România, prezintă mai acumulări de lavă datorită intensei activități vulcanice din neogen. Vârful Pietrosul Călimanului (2100m) este al doilea cel mai înalt din Carpații Orientali, după Pietrosul Rodnei. Tot în Munții Călimani găsim și cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de 10km, rezervații naturale precum: Doisprezece Apostoli, Lacul Iezer și Jnepenișul cu Pinus cembra

Flora este diversă, de la păduri de conifere și de foioase, arbuști de alun, afin, măceș, până la plante foarte rare și protejate, precum: angelica, bulbuc de munte, crețușcă, crucea voinicului etc.

Fauna parcului este diversificată și bine reprezentată de specii de mamifere: urs brun, cerb, căprioară, lup cenușiu, mistreț, vulpe, râs, vidră, cârtiță, dar și păsări precum acvila de munte, cocoș-de-munte, uliu porumbar, șoim călător etc.

MUNȚII SUHARD

În cadrul Suhardului se conturează trei masive bine individualizate, de la nord la sud: Omu (1932 m), Fărăoane (1715 m) și Oușoru (1639 m). În partea de nord sunt și cele mai mari înălțimi, iar relieful este masiv, cu aspecte greoaie, cu spinări rotunjite ale vârfurilor și culmilor care se desprind din Vârful Omului (Omu). Accesul pe munte se poate face dinspre Vatra Dornei, Iacobeni, Ciocănești, Botoș, spre zona mai puțin înaltă, sau dinspre Cârlibaba și Pasul Rotunda (1271 de metri), spre Vârful Omu – 1932 de metri.

MUNȚII BISTRIȚEI

green grass field under white clouds
green grass field under white clouds

Pietrosul Bistriței, care se întinde între Depresiunea Șaru Dornei (în vest) și Valea Neagră - Broșteni (în sud-est). Ccreasta principală are forma unui "U" cu brațele răsfirate. Inițial, este orientată oarecum de la est spre vest, apoi își schimbă descendent direcția în dreptul Șarului Dornei, aproape în unghi drept de la nord spre sud, pentru a se roti încă odată de la nord-vest spre sud-est. Ea culmineaza cu Vârful Pietrosul Bistriței (1791 m) și coboară pâna la altitudinea de 1355m, în Pasul Păltiniș, prin care face legatura cu Munții Călimani.

Budacu, care este delimitat la nord de Valea Neagra - Broșteni și la sud-vest și sud de Bistricioara, culminând cu Vârful Budacu (1859 m). Creasta principală este fragmentată în două catene aproximativ perpendiculare de forma unui "T", piciorul literei fiind orientat de la sud-vest spre nord-est și linia superioară de la sud-est spre nord-est.

OBCINILE BUCOVINEI

Obcinele Bucovinei este o subunitate a Carpaților Orientali românești, localizată pe teritoriul județului Suceava.

Obcinile Bucovinei ocupă apropximativ 2.200 de kilometri pătrați în nord-estul unității montane a județului și sunt bine delimitate pe toate laturile: de Valea Sucevei și granița cu Ucraina la nord, văile Cârlibabei și Bistriței Aurii la vest, văile Putnei (moldovene) și Moldovei la sud și Podișul Sucevei la est.

Obcinile Bucovinei reprezintă o unitate de munți mijlocii și joși, în care se detașează trei culmi principale:

  • Obcina Mestecăniș;

  • Obcine Feredeu;

  • Obcina Mare.

Testimoniale